Hälytysosasto

Mitä ne tekee?

 

 

Hälytysosastomme vastaa Palokan ja lähialueiden operatiivisesta pelastus- ja sammutus valmiudesta pelastuslaitoksen vaste suunnittelun mukaisesti. Lisäksi palokunta on osa sairaankuljetusta tukevaa EVY-järjestelmää.

Asemamme on ns. I-lähdön asema joka vastaa pelastusyksiköllä hoidettavista tehtävistä itsenäisesti. Ensimmäinen yksikkö pyrkii lähtemään kohteeseen viimeistään 5 minuutin kuluttua hälytyksestä, joka saapuu miehistölle hakulaitteisiin ja gsm-tekstiviestinä.

 

 

Koulutus

Miehistön koulutus alkaa perehdyttämisjaksolla, jossa tutustutaan palokunta toimintaan normaaleissa miehistön harjoituksissa. Tästä saa jo hyvän käsityksen mistä vapaapalokunnassa on kyse ja samalla kerkiää

punnitsemaan onko halukas jatkamaan mukana toiminnassa.

Perehdyttämisjakson jälkeen alkavat varsinaiset kurssit, joita ovat mm. sammutustyö, savusukellus- , ensiapu- ja ensivaste- sekä pelastustyökurssi.

Missä vaiheessa koulutusta pääsee mukaan hälytysosastoon, riippuu hivenen paikkakunnasta. Palokassa vähintään sammutustyö- ,savusukellus- , ensiapu- ja ensivastekurssi tulee olla suoritettuna.

 

 

 

Harjoitukset ja kuntovaatimukset

Miehistö harjoittelee säännöllisesti kerran viikossa. Harjoitukset pidetään Palokassa maanantaisin kello 19.00-21.00. Lisäksi järjestetään savusukellusharjoituksia ja muutaman kerran vuodessa yhteistoimintaharjoituksia, joihin osallistuu useampi asema pelastuslaitokselta.

Työ on aika-ajoin fyysisesti erittäin raskasta ja sen vuoksi hälytysosastolaisten fyysistä kuntoa mitataan vuosittain lihaskunto- ja toimintakykytestillä. Toimintakykytestin esittely video löytyy galleriasta. Lisäksi määrävuosina -iästä riippuen- käydään lääkärin tarkastuksessa ja suoritetaan polkupyöräergometri. Lisää tietoa kuntovaatimuksista löydät pelastussukellusohjeesta.